Coq au vin
Misschien heb je het wel eens gehoord, of zelfs gegeten. Maar wat maakt deze Franse klassieker nu zo speciaal?
Coq au vin betekent letterlijk Haan in wijn. Tegenwoordig maken we meestal bij het gebrek aan haan coq au vin van kip. Je kunt dan kiezen voor een klassieke hele kip, of het jezelf gemakkelijk maken en voor kippendij te kiezen. De lekkerste coq au vin wordt langzaam en zacht gestoofd in een mooie rode wijn, het liefst een Bourgogne.
Wie heeft coq au vin eigenlijk bedacht?
Julius Ceasar en zijn Romeinse rijk was druk bezig met zijn invasie en vrijwel niemand durfde het tegen hem op te nemen. Tot het Gallische krijgshoofd Vercingétorix het besloot op te nemen tegen Ceasar. Vercingétorix stond bekend als een koppige en bijdehante krijger en hij daagde Ceasar uit door een kraaiende Gallische haan bij Ceasar te laten bezorgen. Omdat Ceasar zelf de humor er wel van in zag nodigde hij Vercingétorix uit voor een diner om daar de aankomende oorlog te bespreken. Als grap heeft Ceasar zijn chefs aan het werk gezet en Vercingétorix zijn eigen haan in rode wijn geserveerd. De Franse krijger zag daar de grap niet van in aangezien de haan symbool staat voor de Franse trots. Vercingétorix en Ceasar konden definitief geen vrede sluiten en Vercingétorix heeft 30.000 legers van Ceasar de pan in gehakt als wraak voor de dure ‘dinergrap’.
Coq au vin mijn recept?
Benodigheden:
- 900 gram kippendij
- 1 fles mooie rode wijn
- 3 takjes tijm
- 2 rode uien
- 250 gram champignons
- 250 gram wortel
- Knoflook
- 15 gram verse oregano
- 8 tenen knoflook
- Peper en zout
Bereiding:
Bak je kippendij aan. Zodra de kippendij goed dichtgeschroeid is voeg je tijm en oregano toe. Blus je kip en kruiden af met de rode wijn en laat dit zachtjes door pruttelen. Snijd je wortel, champignons en ui in vormen die je zelf lekker vind. Voeg deze toe aan de pan en laat dit op laag vuur langzaam garen. Zorg dat de ingrediënten altijd net voldoende vocht hebben (voeg een klein beetje water toe als het dreigt droog te koken). Voeg je knoflook toe. Voeg peper en zout toe naar smaak. Zodra het kookt laat het 10 minuten zachtjes doorkoken. Haal de pan van het vuur. Vang met een ander pannetje de rode wijnsaus op en zeef je gegaarde kippetje en de groenten eruit. Kook je rode wijn nog even op een laag vuurtje door voor circa 10 minuten om een krachtige rode wijnsaus te maken.
Serveertip: ik vind het altijd heerlijk om het te eten met krieltjes in de schil uit de oven om bij de mooie zachte kip toch een goede bite te hebben.
Eet smakelijk,
Sebastiaan
Recente blog berichten
Bekijk allesHaarlem
My kinda town 'Haarlem'
Lees verderHet interview: Van hobbykok naar ondernemerschap
Een interview met de ondernemer, de passie en het creatieve brein achter VERS Haarlem
Lees verderTafeltje dekje
Ken je dat, een woord dat je wel kent maar eigenlijk niet helemaal weet wat het precies inhoud?
Lees verder5 tips om gezonder eten te bestellen
Vind je gezond eten bestellen vaak een opgave? Hier zijn 5 tips om te zorgen dat je comfort food niet de vijand word van de weegschaal.
Lees verder