Risotto
Hieronder vindt je mijn manier van dit traditioneel Italiaanse rijstgerecht.
Hoe maak ik risotto?
Het is eigenlijk niet heel erg moeilijk, het kost alleen veel tijd en aandacht.
Wat ik altijd als eerste doe is een ui snipperen. Zet vervolgens een pan op het vuur met een eetlepel olijfolie erin. Als de pan warm is dan doe je de ui snippers erin en dan goed blijven roeren met een houten lepel. De truc is om de uien niet te laten verkleuren.
Als de uien gaar zijn dan doe je de risotto in de pan en roer ook dit goed door. Na +- 1 minuten doe je 100 ml water erbij. Zorg dat je regelmatig alles doorroert om te voorkomen dat het vast gaat plakken aan de bodem.
Let op: Laat de risotto nooit op hoog vuur staan want het brand heel snel aan, dus gebruik altijd laag tot middelhoog vuur.
De volgende stap is om smaak te geven aan je risotto zonder zelf je bouillon te hoeven maken, want bouillon maken is heel leuk en interessant alleen wel enorm tijdrovend. Gebruik een bouillonblokje met de smaak die jij wilt. Begin met 1 blokje toe te voegen. De volgende tip is cruciaal: je kan altijd nog meer smaak toevoegen maar er nooit meer uithalen dus voeg beetje bij beetje toe en blijf tussendoor veel proeven.
Na een aantal minuten is de risotto bijna droog gekookt. Voeg zodra je dit ziet steeds weer +- 50 ml water toe totdat je risotto gaar is. De risotto is gaar zodra je de korrel niet meer proeft.
Risotto is een gerecht waar je dus niet even bij weg kan lopen of rustig kan gaan bellen, want voordat je het weet brand het aan. Aandacht en geduld zijn enorm belangrijk. De aandacht en liefde proef je later wel terug.
Variatie tips: Bospaddenstoelen risotto met een lekker stukje rundvlees, Citroen risotto met doperwten en gebakken kabeljauw en kruiden risotto met groene asperges en geitenkaas. Risotto is een gerecht waar enorm veel mee gevarieerd kan worden.
Eet smakelijk!
Björn
Recente blog berichten
Bekijk allesHaarlem
My kinda town 'Haarlem'
Lees verderHet interview: Van hobbykok naar ondernemerschap
Een interview met de ondernemer, de passie en het creatieve brein achter VERS Haarlem
Lees verderTafeltje dekje
Ken je dat, een woord dat je wel kent maar eigenlijk niet helemaal weet wat het precies inhoud?
Lees verder5 tips om gezonder eten te bestellen
Vind je gezond eten bestellen vaak een opgave? Hier zijn 5 tips om te zorgen dat je comfort food niet de vijand word van de weegschaal.
Lees verder