Voedsel weetjes
5 Leuke weetjes over alledaagse producten. Ik weet zeker dat je er minimaal één niet kent.
Als maaltijdenservice zijn wij de hele dag bezig met het maken van gerechten. Wat ik naast het koken ook een leuke bezigheid vind, is het rondspeuren op het internet naar leuke voedsel feitjes/weetjes. Nu heb ik er een aantal waarvan ik denk dat een hoop mensen dit niet wisten.
- Wist je dat honing nooit over datum raakt? Dit komt omdat er in ‘goede’ honing weinig tot geen water zit en daarom kunnen bacteriën of gisten zich er niet in ontwikkelen. Maar als je de honing niet goed bewaart kan het alsnog zijn dat het wel degelijk bederft. Zorg dat de honing altijd goed afgesloten is en in een ruimte van rond de 15 graden Celsius staat.
- Wist je dat aardbeien ‘schijnvruchten’ zijn? De aardbeien nemen ons al jaren lang in de maling. De meeste mensen denken dat het mooie rode gedeelte de vrucht is echter is dit helemaal niet het geval! De zwarte zaadjes aan de buitenkant zijn in werkelijkheid de vrucht. Plantkunde wijst uit dat het rode gedeelte uit de bloembodem groeit in plaats van uit de vruchtbodem en daarom zijn de pitjes dus de eigenlijke vruchten. Andere schijnvruchten zijn o.a. ananas, vijgen en bramen.
- Wist je dat ananas tintelingen ongevaarlijk zijn? Iedereen die wel eens ananas eet kent het wel: je bent aan het genieten van een heerlijk zoete ananas en op een gegeven moment gaat je mond tintelen. Waar komt het vandaan en is het gevaarlijk? Gevaarlijk is het niet, het is eigenlijk een heel makkelijk verklaarbare gebeurtenis. Ananas bevat de stof ‘bromelaïne’. Deze stof helpt bij het afbreken van proteïnen maar je mond kan er eigenlijk heel slecht tegen, vandaar het tintelende gevoel. Bromelaïne is daarentegen wel een goede en natuurlijke ontstekingsremmer die ook veel wordt gebruikt in medicijnen. Wil je minder last hebben van dit gevoel, blijf dan zover mogelijk weg van de kern van de ananas. Hoe verder weg van de kern, hoe minder bromelaïne je binnen krijgt.
- Wist je dat ketchup vroeger als medicijn gebruikt werd? Ik moest hier persoonlijk wel om lachen toen ik dit las. Mijn compagnon/goede vriend is namelijk gek op ketchup! Ik ben me eens gaan verdiepen in ketchup en ben dan ook wat leuke weetjes over dit suikerrijke product tegen gekomen. Het schijnt dus dat vroeger (begin 19e eeuw) dokters ketchup gebruikten tegen buikpijn, diarree en andere maag/darmklachten. Men dacht dat tomaten de juiste stoffen bevatten om dat tegen te gaan. Waar of niet waar ik vind het hoe dan ook een mooi verhaal.
- Wist je dat pasta oorspronkelijk niet uit Italië komt? Het blijkt dat pasta voor het eerst gegeten werd in het oude China. We hebben het hier wel over +/- 5.000 jaar voor Christus maar dat mag de pret niet drukken. Ik was er namelijk zelf wel enigszins van overtuigd dat dit dus echt door Italianen bedacht is. Nu moet ik als pastafan de Italianen wel de nodige credits geven want dankzij de Italianen is dit momenteel wel een van de bekendste producten van de wereld.
Recente blog berichten
Bekijk allesHaarlem
My kinda town 'Haarlem'
Lees verderHet interview: Van hobbykok naar ondernemerschap
Een interview met de ondernemer, de passie en het creatieve brein achter VERS Haarlem
Lees verderTafeltje dekje
Ken je dat, een woord dat je wel kent maar eigenlijk niet helemaal weet wat het precies inhoud?
Lees verder5 tips om gezonder eten te bestellen
Vind je gezond eten bestellen vaak een opgave? Hier zijn 5 tips om te zorgen dat je comfort food niet de vijand word van de weegschaal.
Lees verder